Soldaten vervoeren

De laatste weken komt er een crisis vraag bij voor de Friese Rijders. Nu de ziekenhuizen in Oekraïne en Polen vol beginnen te raken moeten gewonde soldaten uitwijken over andere landen van Europa voor medische hulp. Door directe contacten in Polen zijn we gevraagd om hier hoofdzakelijk met giften in bij te springen. De giften worden direct gebruikt voor het vervoer van gewonde soldaten naar Nederlands ziekenhuizen.

Gevenaanmelden zorgpersoneel

Ik ben Maureen en werk als transportcoördinator voor Nederland en België bij de Pools-Oekraïense grens. Vanuit ‘Humanitarian Aid Center Przemyśl’ vertrekken er dagelijks vluchtelingen richting west Europa. Begin maart ging het om duizenden vluchtelingen per dag, die hier in Przemyśl noodgedwongen aan een nieuw hoofdstuk van hun leven begonnen. Nu zijn er enkele honderden Oekraïeners die op doorreis zijn naar een nieuwe bestemming.

Toen de oorlog 3 weken gaande was kreeg ik de kans om met vrienden uit Friesland naar Polen te gaan om vluchtelingen op te halen en naar Nederland te brengen. Hierbij ging een deel van de groep goederen afleveren nabij Lviv in Oekraïne. Het was een bijzonder avontuur met ook een bitter randje. Als groep realiseerden wij ons dat iedere kilometer dichter bij Nederland, ons veilige en warme thuis, een kilometer te ver was voor de Oekraïeners die huis en haard hebben moeten achterlaten. Zonder man, vader en broer zijn gevlucht met enkel een boodschappentas met wat kleding en de belangrijkste documenten.

Eenmaal terug in Nederland besefte ik dat ik graag van betekenis wilde zijn voor de Oekraïeners. Omdat Oekraïne voelt als de achtertuin van Nederland. Het had ons ook kunnen overkomen! Omdat ik verdriet voel voor de lieve, dappere Oekraïense mensen die ik heb mogen leren kennen, zij moeten leven in een oorlog die alleen maar verliezers kent. En bovenal omdat ik geloof dat liefde nog steeds het middel is om haat mee te bestrijden!

Zo nam ik 2 maanden verlof van mijn baan als verpleegkundige in het UMCG en ging ik wederom met een groep uit Friesland naar Oekraïne. Dit keer om veel levensmiddelen/voedsel te leveren dat naar gebombardeerde gebieden werd gebracht. In de omliggende weken meldde ik me aan als vrijwilliger in het vluchtelingencentrum in Przemyśl. Inmiddels zijn er via de Nederlandse balie al honderden vluchtelingen naar Nederland gegaan, velen verblijven nu bij fijne gastgezinnen. In de afgelopen weken kreeg ik enkele verzoeken over mogelijkheden voor het vervoer van gewonde Oekraïense soldaten naar Nederland. Een eer, vond ik, om dit te mogen verzorgen. In samenwerking met KLM en andere organisaties mocht ik een jonge Oekraïense soldaat en zijn vriendin naar Nederland brengen. De soldaat in kwestie had een complexe operatie nodig.

Op de terugweg naar de grens werd ik al gebeld door de traumachirurg dat de operatie goed was verlopen, wat een dankbaarheid! Tegelijkertijd besefte ik me dat er continu medisch transport mogelijk moet zijn naar Nederland voor deze soldaten. Daarom wil ik een ambulance aanschaffen die hen vanaf de Oekraïense grens rechtstreeks naar het ziekenhuis in Nederland kan brengen.
Dit doe ik in samenwerking met OnMyWayUA, een super organisatie die een grote rol heeft in alle transporten naar Nederland vanaf de Oekraïense grens.

Wij zijn erg dankbaar voor de financiële steun van de Friese Rijders, die ook hebben aangegeven medisch personeel voor de ambulance te willen werven. Laten we met zijn allen proberen deze donkere tijd iets draaglijker te maken voor onze naasten in nood.

‘Want wie zich bekommert om een vriend in nood toont zijn eerbied voor de Ontzagwekkende’ – Job 6:14 –