Veel gestelde vragen

Hieronder vind je een lijst vragen die veel gesteld worden. Zit je vraag er niet bij of heb je toch nog een toelichting nodig op bepaalde onderwerpen? Stel dan je vraag via Contact.

Is er ook behoefte aan winterkleding?

Nee, er is voldoende winterkleding beschikbaar in Oekraïne op dit moment. 

Hoe start ik een actiegroep?

Fijn dat je enthousiast bent en aan de slag wil gaan! Je kunt je als actiegroep hier aanmelden. Ons team neemt dan contact met je op om e.e.a. door te spreken. Je kunt alvast na gaan denken over hoeveel bananendozen je als doel gaat stellen, wie je nog meer aan je team toe wil voegen en natuurlijk de naam van je actiegroep.

Hoe kom ik aan bananendozen?

Bananendozen kun je krijgen bij de lokale supermarkten. Je kunt er gewoon naar vragen en meestal hebben ze deze wel. Mochten ze op dat moment niet aanwezig zijn, vraag dan aan de supermarkt of ze deze voor jou en je actiegroep bewaren. Als het dan nog steeds niet lukt, laat het ons even weten via Contact en dan kunnen we kijken of we je hierin kunnen helpen.

Kan alleen een bananendoos?

Je mag ook goederen brengen die niet in een bananendoos zitten maar in bijvoorbeeld een boodschappentas of een andere, stevige doos. En als je een halve doos gevuld hebt kan dat ook. We richten ons op de producten: voedsel (volgens paklijst) medisch en hygiënisch. In ons pakhuis herpakken we alles tot volle bananendozen. Als je meerdere lege dozen hebt zijn die ook van harte welkom!

Wat zit er in een bananendoos?

De inhoud van een bananendoos voor burgers is samengesteld in overleg met ons chaplain netwerk in Oekraïne. Zij weten heel goed aan welke producten er behoefte is. Je kunt de paklijst voor deze bananendoos hier vinden.

Hebben jullie een ANBI-status i.v.m. belastingaftrek giften en donaties?

Voor het aftrekbaar maken van giften aan stichtingen is een ANBI-registratie noodzakelijk. Stichting Friese Rijders heeft inmiddels een ANBI-status met ingangsdatum 29-11-2023. Ons RSIN-nummer is 865894528.

Ik zie een rekeningnummer van Unite in Christ op een folder staan. Klopt dat?

Dat klopt. De Friese Rijders zijn ooit begonnen in maart 2022 onder de paraplu van Unite in Christ. In november 2023 is Stichting de Friese Rijders opgericht en we hebben inmiddels een eigen bankrekening. Zie ook de pagina Gift geven. Online doneren via deze website met iDeal kan ook, dan komt het op onze eigen bankrekening binnen. Mochten er toch nog giften voor ons bij Unite in Christ binnenkomen, dan maken zij dat volledig naar ons over.

Hoe krijg ik mijn dozen bij het pakhuis in Haulerwijk?

Als je gevulde dozen hebt en je kunt ze niet zelfstandig brengen naar het pakhuis in Haulerwijk, neem dan even contact met ons op. Wij zorgen er voor dat de dozen bij je opgehaald worden.

Waar doe ik de 5 euro gift per doos in?

Per doos vragen we 5 euro als bijdrage in de transportkosten. Het heeft onze voorkeur om dit digitaal te ontvangen. Heb je een actiegroep met meerdere dozen? Verzamel dan alle giften en maak als de actie afgerond is het gehele bedrag in één keer over op onze bankrekening.

Op de pagina Gift geven kun je de bankgegevens vinden en het totale bedrag overmaken. Vermeld dan bij de omschrijving “Friese Rijders – Transport“.

Komen de goederen de grens wel over n.a.v. de verscherpte controles die 1 december ingegaan zijn?

Het klopt dat er verscherpte maatregelen aan de grens aangekondigd waren per 1 december 2023. Eind november heeft het desbetreffende ministerie van Oekraïne besloten de huidige werkwijze nog te gedogen tot 1 april 2024. Dit betekent overigens niet dat je zomaar de grens over kan. Je moet in het bezit zijn van een volledig ingevulde vrachtbrief. Hier werkten wij al langer mee, dus de huidige werkwijze kunnen we nog tot 1 april gebruiken. In de tussentijd gaan we in januari al proefdraaien met het nieuwe digitale systeem wat de Oekraïense overheid hiervoor heeft opgezet. Ook onze contacten in Oekraïne moeten dan dat systeem gaan gebruiken, als ontvangende partij. Wij zijn goed aangehaakt in een werkgroep van dit systeem, samen met het Oekraïense ministerie en andere (grote) hulporganisaties, om op de hoogte te blijven van alle veranderingen.

Hebben jullie ook tips voor actiegroepen om het doel te halen?
  • zoek contact met andere verenigingen, sportclubs, dorpsbelang, wijkraad, kerken, scholen, etc. in je omgeving. Hoe meer mensen gemobiliseerd worden, hoe gemakkelijker het wordt om het doel te halen of om een groter doel te halen!
  • gebruik het materiaal op de pagina Downloads om reclame te maken. Heb je veel flyers en/of posters nodig? Laat het even weten, dan kunnen wij eventueel ook wat voor je regelen.
  • ga een dag in een supermarkt staan (wel even overleggen met de supermarkt uiteraard) en vraag bezoekers één of meerdere artikelen van de paklijst mee te nemen. Print paklijsten uit en geef het aan de mensen in de supermarkt mee. Of verdeel de paklijsten in strookjes, met per strookje één product. Zo weet je zeker dat je een complete doos kunt vullen. En de supermarkt heeft vast wel dozen voor je om je op weg te helpen.
  • gebruik Whatsapp-groepen om je actie kenbaar te maken bij bredere groepen. Je kunt daar ook Tikkie’s delen om geld in te zamelen om zelf de nodige producten te gaan kopen of het gehele bedrag te doneren.
  • gebruik je social media kanalen om in jouw omgeving goederen en/of donaties in te zamelen.
  •  vraag de postbode of die flyers voor je meeneemt op zijn ronde.
Zoeken jullie nog vrijwilligers?

Jazeker, samen zijn we sterk! Er zijn verschillende dingen waar we nog vrijwilligers voor zoeken. Hiervoor is inmiddels een aanmeldpagina beschikbaar.

Waarom nemen jullie geen bananendozen en pallets mee terug uit Oekraïne?

Dozen en pallets gaan alle kanten Oekraïne in. Ze worden niet geleegd op een vast depot maar worden juist naar mensen en afgelegen gebieden gebracht als cadeautjes. De dozen blijven achter bij deze gezinnen. Daarnaast rijden we als humanitaire hulpverlening en hebben daardoor een aantal vrijstellingen aan de grens. Als we met lege dozen en of pallets terug rijden dan vervallen voor ons een aantal regelingen en is dit nadelig voor het transport.

Nemen jullie ook voor andere partijen/organisaties spullen mee naar Oekraïne?

Nee, voor derden nemen we geen spullen mee naar Oekraïne. Dat klinkt hard, maar de reden hiervoor is vrij simpel. Wij als Friese Rijders en onze partner in Oekraïne als ontvangende partij zijn verantwoordelijk voor de lading. Wij kunnen niet het risico lopen dat er iets tussen zit wat niet de grens over mag. Oekraïne heeft een streng beleid op bepaalde goederen die hier gewoon verkrijgbaar zijn, dus zijn we daar zeer alert op. Ons netwerk in Oekraïne is ons dierbaar en ook die willen we niet het risico laten lopen dat zij hierop ook aangekeken kunnen worden en hun goede naam en status in Oekraïne daardoor verliezen.