Over de Friese rijders voor Oekraïne

De nood van de mensen in Oekraïne is ontzettend groot. Het raakt ons allemaal diep wat er daar gebeurt en dat zet ons in beweging. Binnen Noord-Nederland is er een groep vrijwilligers opgestaan die wekelijks naar de grens van Oekraïne rijdt. 

Werkwijze goederen brengen

Hiernaast is in 7 stappen te zien hoe de Friese Rijders werken.
We coachen het proces van A tot Z.

Het brengen van goederen naar de grens van Oekraïne

Het is winter en koud in Oekraïne. Er is weinig tot geen stroom, de omstandigheden zijn erbarmelijk en de levensmiddelen zijn schaars. Wij rijden wekelijks met verschillende rijders naar de grens om bewoners te helpen.

Wat doen we:

– het brengen van goederen naar de opvangplekken en materialen die verder vervoerd worden naar het oorlogsgebied. Denk aan medicatie, drukverbanden en eerste levensbehoeften.

– het verzamelen van generatoren om bewoners te voorzien van warmte en elektriciteit om deze winter door te komen.

 

 

Werkwijze rijders

Voormalige werkwijze

De situatie in Nederland maakt dat we als Friese Rijders hebben besloten eerst geen gasten mee terug te (kunnen) nemen. Er zijn te weinig opvangplekken (informatie van overheid) en zorg aan zwakke gasten kan niet geboden worden. Als Friese Rijders schalen we daarmee af, maar blijven we ons focussen op het vervoer van hulpmiddelen naar Oekraine toe.

Hiernaast is in 7 stappen te zien hoe de Friese Rijders werken. We coachen het proces van goederen brengen en vluchtelingen ophalen van A tot Z.

Het onderbrengen van gasten uit Oekraïne

Bij aankomst In Friesland na een lange rit, bieden wij de vluchtelingen een safehouse. Hier kunnen ze douchen, eten, goed slapen en op adem komen. En als ze willen.. hun verhaal doen. Dit verblijf duurt ongeveer 24-48 uur. Ons safehouse regelt tijdens dit verblijf via Veiligheidsregio Friesland een passende langdurige verblijfplaats. Ons safehouse informeert haar gasten over de gang van zaken en brengt ze naar de verblijfplaats. Hier wordt de verantwoordelijkheid overgenomen door instanties die de vluchtelingen op weg helpen en verder begeleiden.

In 6 dorpen (Donkerbroek, Heerenveen, Frieschepalen, Surhuisterveen, Ureterp en Wijnjewoude) kunnen we een beroep doen op zo’n 15 safehouses.

Deze ritten dienen twee doelen:

– het brengen van goederen naar de opvangplekken, maar vooral ook materialen die verder vervoerd worden naar het oorlogsgebied. Denk aan medicatie, drukverbanden en eerste levensbehoeften.

– het vervoeren van Oekraïense vluchtelingen naar Nederland. Deze geven we de eerste 24-48 uur een warme opvang, daarna brengen we ze in samenwerking met professionele organisaties naar een definitieve opvang.