Werkwijze

De nood van de mensen in Oekraïne is ontzettend groot. Het raakt ons allemaal diep wat er daar gebeurt en dat zet ons in beweging. Binnen Noord-Nederland is er een groep vrijwilligers opgestaan die wekelijks naar de grens van Oekraïne rijdt.

Het brengen van goederen naar de grens van Oekraïne

Wij rijden wekelijks met verschillende rijders naar de grens van Polen – Oekraïne om allerlei hulpgoederen af te leveren om de bewoners van Oekraïne in verschillende regio’s te helpen. De verspreiding in Oekraïne wordt gedaan via bekende en vertrouwde lokale contactpersonen. Hier hebben we regelmatig contact mee om te kijken waar de goederen terecht komen en waar op dit moment de meeste behoefte aan is.

Werkwijze

Hiernaast is te zien hoe de Friese Rijders werken. We coachen het proces van A tot Z.

  • Nadat de rit is ingepland kun je starten met het inzamelen van geld en goederen. Hiervoor is ook een coördinator beschikbaar voor vragen en evt. afstemming om welke goederen het gaat en waar het opgeslagen kan worden als er thuis geen ruimte is,
  • Ongeveer een week voor vertrek wordt er een specifieke WhatsApp-groep aangemaakt voor de rit waarin, naast de beide chauffeurs, ook alle coördinatoren zitten. In deze groep wordt alle benodigde info voor de rit gedeeld en kunnen vragen gesteld worden. Ook vindt er vooraf nog een telefonisch gesprek plaats om alles nog even in detail door te nemen.
  • Tijdens de reis kan de WhatsApp-groep ook gebruikt worden om last-minute dingen te regelen of te vragen. Er is altijd iemand stand-by daarvoor.
  • Na afloop van de reis moet de bus weer schoon en vol getankt ingeleverd worden .

Wat wordt er van jou als chauffeur verwacht?

Als chauffeur gaat het dus om meer dan alleen het rijden. Er wordt in het voortraject ook nog wat van je verwacht. Hieronder lichten we dat kort even toe:

  • Als je een rit ingepland hebt, wordt van de chauffeurs verwacht dat zij zelf starten met het inzamelen van geld en goederen die nodig zijn voor de reis. Een bus vol betekent ongeveer 11m2 aan goederen en qua kosten voor de rit (huur van de bus, benzine, hotel, etc.) moet je denken aan rond de 1.000 euro. Probeer dit allemaal via je eigen netwerk (vrienden, familie, collega’s, buurt- en dorpsgenoten) te verzamelen. Op de site staan genoeg ideeën en voorbeelden.
  • Lukt het niet helemaal om de bus te vullen? Laat het even weten, en dan kijken wij of en waar er nog voorraad is bij één van onze brengpunten.
  • Lukt het niet helemaal om het sponsorbedrag van 1.000 euro bijeen te brengen? Laat het even weten, en dan kijken we of we vanuit onze reserves eventueel aan kunnen vullen of dat we de rit verschuiven zodat je wat meer tijd hebt.
Werkwijze rijders