Over de Friese rijders voor Oekraïne

De nood van de mensen in Oekraïne is ontzettend groot. Het raakt ons allemaal diep wat er daar gebeurt en dat zet ons in beweging. Binnen Noord-Nederland is er een groep vrijwilligers opgestaan die elke twee dagen een rit heen en terug naar Polen of Slowakije maken. 

Werkwijze rijders

 Hiernaast is in 7 stappen te zien hoe de Friese Rijders werken. We coachen het proces van goederen brengen en vluchtelingen ophalen van A tot Z.  

Het onderbrengen van gasten uit Oekraïne

Bij aankomst In Friesland na een lange rit, bieden wij de vluchtelingen een safehouse. Hier kunnen ze douchen, eten, goed slapen en op adem komen. En als ze willen.. hun verhaal doen. Dit verblijf duurt ongeveer 24-48 uur. Ons safehouse regelt tijdens dit verblijf via Veiligheidsregio Friesland een passende langdurige verblijfplaats. Ons safehouse informeert haar gasten over de gang van zaken en brengt ze naar de verblijfplaats. Hier wordt de verantwoordelijkheid overgenomen door instanties die de vluchtelingen op weg helpen en verder begeleiden.

In 6 dorpen (Donkerbroek, Heerenveen, Frieschepalen, Surhuisterveen, Ureterp en Wijnjewoude) kunnen we een beroep doen op zo’n 15 safehouses.

Deze ritten dienen twee doelen:

– het brengen van goederen naar de opvangplekken, maar vooral ook materialen die verder vervoerd worden naar het oorlogsgebied. Denk aan medicatie, drukverbanden en eerste levensbehoeften.

– het vervoeren van Oekraïense vluchtelingen naar Nederland. Deze geven we de eerste 24-48 uur een warme opvang, daarna brengen we ze in samenwerking met professionele organisaties naar een definitieve opvang.

Vacature partner organisatie

OnMyWayUA
Wij zijn een community van vrijwilligers die van en naar de Oekraïense grens rijden. Naar de grens met hulpgoederen en terug met vluchtelingen, die via onze partner organisaties gehuisvest kunnen worden. Via onze Driver Guide, de online community en vrijwilligers op locatie in Polen ondersteunen we elkaar om zoveel mogelijk vluchtelingen te helpen. Dankzij een actieve community en mensen ter plaatse kunnen we drivers 24/7 helpen.

Vacature:
Our partner On My Way UA is looking for an On-site Driver Coordinator in Przemyśl (Poland)! Are you looking to make a huge impact on the lives of refugees who need your help the most? Then spend 1-2 weeks to act as a Driver Coordinator in the refugee center in Przemyśl.