Organisatie

Wij als Friese Rijders zijn blij dat jullie samen met ons het verschil willen maken voor de burgers in Oekraïne, BEDANKT daarvoor!

Unieke lijn naar het oosten

Al vrij snel na de eerste ritten in maart 2022 kregen we contact met onze huidige partner in Oekraïne. Dit geeft ons een vertrouwde en stabiele lijn. Deze lijn spreidt zich uit met een netwerk van rond de 450 chaplain’s van het leger en politie over heel Oekraïne. Maar ook juist naar het frontgebied. Er zijn veel chaplains die elke keer hun leven wagen onder dreigende bombardementen en manoeuvrerend tussen mijnenvelden om hulpgoederen naar burgers en militairen in het frontgebied te brengen. Met het frontgebied bedoelen we op dit moment grofweg het volgende; De lengte van het actieve front is ongeveer 1200 km. Vanaf de 0-lijn (=contactlijn met Russen) 100 km Oekraïne in. Een gebied van ongeveer 1200 km x 100 km. Grofweg leven daar nog 300.000 hulpbehoevende burgers en honderdduizenden soldaten. Er is geen of een slechte voedsel- en watervoorziening, haperende elektriciteit en kapot geschoten gebouwen. Het frontgebied is niet de enige focus van de verspreiding van bananendozen. Doordat de inflatie en werkloosheid omhoog schieten, begint er meer nood te komen in grote gebieden in Oekraïne. Gebieden waar “normaal” gesproken ook al veel armoede is. Het netwerk van chaplains zorgt er voor dat jouw bananendoos op de beste, meest hulpbehoevende plek terecht komt!

Dankbaarheid

Als vrijwilligers organisatie, die bestaansrecht heeft gekregen doordat vele duizenden, zo niet tienduizenden, mensen uit Noord-Nederland via de Friese Rijders een bijdrage hebben gedaan. We willen een ieder, van jong tot oud, van cup cake acties tot collectes en iedereen die op enigerlei manier een bijdrage heeft gedaan bedanken voor jullie inzet. We mochten al gezamenlijk het verschil maken door de volgende cijfers tot eind 2023:

  • 130 ritten naar Oekraïne
  • 466 vluchtelingen een veilige plek gegeven naar Nederland
  • Meer dan 1500m2 / 400 ton aan goederen
  • Meer dan 350 generatoren
  • Meer dan 200 verschillende chauffeurs

We zijn als leidersteam van de Friese Rijders blij dat we samen met jullie de kans gaan pakken om grote impact te hebben voor onze naasten in Oekraïne in deze donkere tijden. Samen brengen we het licht!

Een vriendelijke groet aan jullie allen,

het leidersteam Friese Rijders