Persbericht

18 maart 2024

Friese Rijders dreigen stil te komen staan;

te weinig giften voor productie bananendozen.

Door een tekort aan financiële middelen dreigt het productieproces van bananendozen in het pakhuis van de Friese Rijders stil te komen staan. Reeds ontvangen giften zijn inmiddels omgezet in belangrijke hulpmiddelen en ook de gebrachte bananendozen zijn inmiddels gearriveerd in Oekraïne. Hierdoor zit de grote vrijwilligersgroep en ook de ruim veertig Oekraïense helpers dagelijks thuis te wachten op een belletje. De organisatie is in staat gebleken met drie dagen per week voor vijf vrachtauto’s aan volle bananendozen te kunnen produceren! Het concept is uniek in Nederland.

Juist nu, op een moment, waarin de hulp in deze vorm zo enorm enthousiast ontvangen wordt in Oekraïne door burgers en overheid. Sinds de val van Avdiivka bijna vier weken geleden ontvangt de Friese Rijders de noodvraag om met een groot aantal vrachtauto’s met humanitaire hulp te komen!

De Friese Rijders startte in december 2023 met een grootscheepse actie om burgers in de frontlinie te helpen met een volle bananendoos met levensmiddelen. In Haulerwijk werd een pakhuis ingericht om zo alle middelen te kunnen ompakken en gereed te maken voor transport.

Colonne van 24 vrachtauto’s uit 12 provincies van Nederland
De Friese Rijders richt zich nu op de volgende stunt en wil in de tweede helft van april nog met een grote bulk aan humanitaire hulp naar Oekraïne te gaan. Ze roepen dan ook alle twaalf provincies in Nederland op om met 2-4 chauffeurs, 2 vrachtauto’s en € 70.000 aan giften te deelnemen per provincie!
Om een vrachtauto te vullen met duizend bananendozen (65% van het volume) aangevuld met medisch en hygiënisch (35%) en de diesel retour naar een van de vier losadressen in Oekraïne is per vrachtauto € 35.000 aan donaties nodig!

Opstarten maandelijkse ondersteuning
Ook is het voor particulieren en bedrijven mogelijk om de komende weken de organisatie te ondersteunen met een éénmalige of maandelijkse gift. In totaal hopen ze hier een bedrag van € 850.000 mee op te halen. Zo is het mogelijk om tienduizenden mensen, ziekenhuizen, weeshuizen, bejaarden en doktoren te helpen door heel Oekraïne en aan het front!

Planning
Graag komt de organisatie zo snel mogelijk in contact met mensen, bedrijven, organisaties en overheden uit elke provincie die mee willen doen in dit project! De omvang vraagt om zorgvuldige logistieke aanpak en daarom nu de oproep van de noordelingen aan heel Nederland om nu in actie te komen! Voor dit project is de hulp nodig van alle provincies!

OPROEP

De Friese Rijders roepen alle twaalf provincies op om in actie te komen!

We gaan voor een colonne van 24 vrachtwagens, 2 per provincie. Dit betekent € 70.000 euro aan giften per provincie.

Ben jij dé initiatiefnemer in jouw provincie en beschik je over een groot netwerk en de organisatiekracht om dit te realiseren?

Meld je bij Arnaud Dijkstra: 06 5046 9899

DONATEURS

Om structureel goederen in te kunnen kopen en het pakhuis draaiende te houden zijn we op zoek naar minimaal 1.000 donateurs die ons maandelijks ondersteunen.