Rit 28: Reis van Andre en Karst naar Polen

We zijn woensdag 4 mei vertrokken en vrijdag weer veilig in Nederland aangekomen.
We hebben donderdag heel lang moeten wachten bij de Oekraïense grens om weer naar Polen te gaan. Er zat helemaal geen beweging in de rij auto’s voor ons. Igor, onze Oekraïense contactpersoon gaf later aan dat dit waarschijnlijk kwam omdat er een luchtalarm was in Lviv. Dan worden de grenzen gesloten. Daarna zijn we naar Przemysl gereden, hier kwamen we bij een oud winkelcomplex, waarin de noodopvang was geregeld. Daar werden we wel even stil van. Allemaal moeders met kinderen. We hebben daar drie dames van rond de 40 jaar meegenomen.

Toen richting Wroclaw (500 km) waar een echtpaar van eind 60 op ons stond te wachten en een moeder van 39 met 3 kinderen. Het oudere echtpaar was zelf met de auto uit Oekraïne gekomen en zou achter ons aanrijden. Meneer en mevrouw waren zeer gestrest en verward. Het leek ons niet verantwoord om hen 1.000 km achter ons aan te laten rijden. Toen we aanboden dat Andre wel in hen auto wilde rijden kreeg hij direct de sleutels en viel er een last van hun schouders. Uiteindelijk heeft Andre de hele rit gereden in hun auto gereden. Daardoor werd het voor ons zeer lastig om te appen en te bellen onderweg. We waren om 23:30 uur in ons hotel in Leipzig. Vrijdag hebben onze gasten afgezet in Groningen en Friesland waar ze gastvrij werden ontvangen. Omdat er voor het oudere echtpaar geen plaats was heeft André, in overleg met zijn vrouw Irene, besloten hen mee te nemen naar huis. Zaterdag was het oudere stel heel onrustig en gespannen. Ze hadden veel contact met hun schoondochter, zij verblijft met haar kinderen in Düsseldorf. We hebben hen toen gevraagd of ze daar liever naartoe zouden willen gaan. Dit wilden ze heel graag. In overleg met Albert heb ik instanties in Duitsland gebeld.
Een half uur later reden Irene en ik met hen naar Düsseldorf. De ontmoeting met de familie was het meer dan waard om het avontuur zo te eindigen. Ze werden bij de registratie zeer vriendelijk ontvangen en mochten in Duitsland blijven.