Vluchtelingenkampen

De nood van de mensen in Oekraïne is ontzettend groot. Wij rijden met goederen om ter plekke te voorzien in eerste levensbehoeften en nemen vluchtelingen mee terug onderdak te bieden in Nederland.

*Voormalige werkwijze

De situatie in Nederland maakt dat we als Friese Rijders hebben besloten eerst geen gasten mee terug te (kunnen) nemen. Er zijn te weinig opvangplekken (informatie van overheid) en zorg aan zwakke gasten kan niet geboden worden. Als Friese Rijders schalen we daarmee af, maar blijven we ons focussen op het vervoer van hulpmiddelen naar Oekraine toe.

Als Friese Rijders rijden we op een aantal vluchtelingen kampen in de volgende landen; Oekraine – Polen – Tsjechie – Roemenie

Wat deze vluchtelingenkampen delen is dat het allemaal tijdelijke opvangkampen zijn die opgezet zijn door lokale organisaties. De Friese Rijders ondersteunen met hulpgoederen en levensmiddelen noodzakelijk zijn om de vluchtelingen op te vangen. Denk hierbij aan medische goederen, hygiënische goederen en voedsel.

We rijden 3x per week met hulpgoederen naar de vluchtelingenkampen 

Wij hebben als Friese Rijders zeer nauwe en warme contacten met twee vluchtelingenkampen waar we goederen naar toe rijden vanuit Noord-Nederland. Deze vluchtelingenkampen zijn in vergelijking met de miljoenen vluchtelingen kleine kampen.

Maar wat is klein? Als kamp 1 al een klein vluchtelingenkamp is met meer dan 1700 vluchtelingen… De vraag naar levensmiddelen is hoog en de tijd tikt door. Deze twee kleine kampen worden niet door grote organisaties of de overheid geholpen of bevoorraad en dus voelen wij ons geroepen om te helpen.

We zijn erg dankbaar dat wij als Friese rijders, als kleine organisatie, andere kleine organisaties kunnen helpen in nood. Dat is niet klein, dat is enorm.. van levensbelang!

Juist daar waar de hulp zo nodig is kunnen we als Friese rijders een fantastische bijdrage doen die er direct toe doet!

Verdeling goederen

Vanuit de twee vluchtelingen kampen worden er ook goederen doorgereden naar het oosten van Oekraïne. Dit is enorm kostbaar! Oost Oekraïne is een groot oorlogsgebied en daar is de reguliere bevoorrading van eten, drinken en levensmiddelen gestopt.

Hoe worden al die mensen en soldaten aan het front dan bevoorraad? Door vanuit West Oekraïne goederen door te rijden naar het oosten. Daarom zijn wij als Friese rijders ook bijzonder dankbaar dat we goederen kunnen leveren aan de twee vluchtelingenkampen. De goederen die zij daar kunnen missen rijden ze zelf weer verder naar Oost Oekraïne en het front.

steun en maak onze ritten mogelijk

Maak ons werk mogelijk door een donatie te doen of goederen (zie goederenlijst) te brengen naar een brengpunt bij u in de buurt. De mensen in Oekraïne hebben uw hulp hard nodig.

Zelf een rit rijden?

Organiseer een rit met een bijrijder door goederen en giften te verzamelen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.