Beste organisatie en alle medewerkers van de afgelopen tijd.

Hier een klein verslag van rit nummer 108. Deze was gepland op maandag 17 april, maar omdat mijn mede chauffeur het ziekenhuis in moest om zijn rechter oog te laten laseren zijn we 1 week later gegaan. Aangezien wij van 2 verschillende locaties komen, uit Purmerend en Zutphen, en de bus uit Marum Friesland, besloten we al op zaterdag de voorbereidingen te doen vanuit Purmerend naar Marum.

Rond 9 uur een bus pakken, terug Naar Purmerend inladen ongeveer 2,5 kuub en daarna naar Volendam voor 26 matrassen. Zondagmorgen om 6 uur naar Zutphen, was lekker rustig. Om 7:30 anderhalve kuub ingeladen, koffie drinken en onderweg. Rijden was geen probleem, maar de bus was niet helemaal vlekkeloos. Het schakelen van 1 naar 2 wilde niet lukken en later gingen er ook nog meer lampjes branden. In Duitsland waren veel wegopbrekingen die voor oponthoud zorgden. De grens naar Polen was geen probleem. Met een paar stops hebben we een hotel gevonden 45 minuten van de grens met Oekraïne. Om 23:00 uur ging ons eerste Pools biertje er in om daarna plat te gaan.

De volgende morgen werden we al vroeg gebriefd door Wietze dat we iemand anders aan de grens zouden ontmoeten. Geen Ruslan maar Igor. Het is maar goed dat we op tijd waren, want het aankomen is wat rommelig met veel wachttijden en papierwerk. Eenmaal in Oekraïne in een volle zon met 21 graden op Igor en Bogdan gewacht. Zij stonden in de file waardoor wij van de zon en een lekkere koffie konden genieten. Ze hadden een zelfde bus als wij maar de achterdeur kon niet open. Uiteindelijk is dit toch nog gelukt en ging het overladen met vier mannen enorm snel. Daarna aan de koffie met leuke gesprekken. Vergeet niet te tanken bij de uitlaatplaats Okko, want dat zijn nog prijzen uit vroegere tijden, €1,14.

Igor loodste ons behendig richting en door de douane. Daar ga je door diverse poorten en alles wordt gecontroleerd, zelfs met honden. Op de terugweg zijn we gaan zoeken naar een hotel. We vonden een kasteel als hotel in Potac Krobielowice voor ongeveer €50 met ontbijt. ’s Avonds konden we genieten van een uitgebreide Poolse maaltijd. Bij het vertrek konden we niet de snelweg op vanwege wegwerkzaamheden. En we moesten binnendoor over een afstand van 20km via prachtige dorpen even cultuur snuiven. Met een kapotte 2e versnelling in file door deze dorpen was wel weer even een uitdaging.

Onze dank aan de De Friese Rijders die ons van tevoren, en tijdens de rit, geweldig gebrieft hebben. Voor Stefan en mij is het een beleving geweest, als je ziet hoe dankbaar ze in Oekraïne zijn met onze hulp. Jullie succes met het goede werk.

Hartelijke groeten,

Stefan en Johan